Eerder gaven we 15 gratis tools & tips voor verenigingen en ledenorganisaties. Hier volgt deel 2 want je wilt als ledenorganisatie besparen op onnodige kosten en er zijn hierin veel kansen voor verenigingen met een laag budget.
#1 Project management tool Freedcamp is een project amangement tool waarmee je kunt samenwerken in groepen en je projecten goed kunt monitoren. Je kunt taken toewijzen aan specfieke groep(sleden) en daarin subtaken. Je kunt je persoonlijke to do list er ook nog eens in kwijt en de Kanban feature waarmee je makkelijk taken kunt verplaatsen door ze te slepen is heel intuïtief. Monday is een concurrent die je ook gratis kunt gebruiken.
#2 Ledenapp Maak gebruik van onze gratis ledenapp WerktVoorMij. Je leden kunnen je werk uit handen nemen als je gebruik maakt van deze webapp waarmee leden bijv. hun NAW gegevens zelf kunnen wijzigen. De webapp is gekoppeld aan KorènCRM met ledenadministratie (tot 500 relaties gratis), vraag de gratis variant inclusief webapp hier aan. Let op: we ontwikkelen momenteel een nieuwe versie en daarom geven we op dit moment geen nieuwe omgevingen uit. Wel kun je alvast een nieuwe omgeving reserveren, dan krijg je bericht als deze beschikbaar is.
#3 Gratis foto’s Wij zijn groot fan van Unsplash! Hier kun je uit een grote database gratis foto’s van hoge kwaliteit kiezen voor bijv. je website, brochure of sociale media. Je mag de plaatjes zelf aanpassen en voorzien van bijv, tekst of ze photoshoppen ook voor commercieel doeleinden. Je hoeft de maker niet te vermelden al zal dit wel gewaardeerd worden.
#4 Video’s draaien Iedereen maakt het mee. Je wilt een video van je laatste uitje afspelen via je laptop of PC en de videospeler werkt niet of geeft een foutmelding. VLC player is naar onze mening de beste videospeler die de minste problemen geeft. Het draait alle soorten mediabestanden af die je wilt. Download het hier.
#5 Foto’s editten Je kunt gebruikmaken van GIMP om je foto’s te editten als je geen budget hebt voor Photoshop. Het is niet de meest eenvoudige software om te gebruiken dus je zult er eerst aan moeten wennen. De interface is wat onoverzichtelijk maar het heeft wel veel aan functionaliteit te bieden.
#6 Gebruik een wachtwoord onthouder Als je gebruik maakt van verschillende online tools voor je vereniging dan kan het zijn dat je veel verschillende wachtwoorden moet onthouden. LastPass is misschien wel een uitkomst voor je in dat geval. Zo hoef je al je wachtwoorden zelf niet meer te onthouden, dat doet LastPass voor je!
#7 Gratis SSL certificaat
Is je website nog niet Https beveiligd? Onderneem dan nu actie. Zeker als je een website hebt waarop leden of bezoekers (persoonlijke) informatie kunnen invoeren. Zonder beveiliging kan iedereen met kennis van zaken gewoon meelezen en is er sprake van een datalek, en dat wil je niet op je geweten hebben. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om een gratis SSL certificaat te verkrijgen bij bijvoorbeeld Let’s Encrypt.
#8 Hacker proof wachtwoorden Je kunt nog zulke goede anti virus software en andere beveiligingsmaatregelen hebben maar als je slechte wachtwoorden gebruikt dan is het een kwestie van tijd tot een hacker bij je gegevens kan. Lees de blog en test je wachtwoord hier.
#9 Scanner in je broekzak Google Drive heeft een een built-in scanner. Als je op + (toevoegen) klikt kun je gewoon documenten scannen. Maak overigens geen gebruik van CamScanner! We hebben deze app verwijderd uit de tips omdat het recentelijk malware is gaan verspreiden.
#10 Grote bestanden verkleinen 7-Zip is een handige tool voor het comprimeren van archiefbestanden oftwel “zippen”. Dat is handig als je grote bestanden wilt versturen. Behalve comprimeren met .zip, zijn er ook alternatieve bestanden mogelijk zoals .rar en .arj. Vergeet niet om je bestanden wel via een veilig medium aan te leveren indien de bestanden gevoelige gegevens bevatten (nee email is niet veilig).
#11 Sociale media centraal beheren Als moderne ledenorganisatie is het onontkoombaar om geen sociale media te gebruiken. Als je goed overzicht wilt bewaren over al deze kanalen en/of tijd wilt besparen en vanaf 1 plek berichten wilt versturen dan kun je gebruikmaken van een sociale media hub zoals Buffer. Hiermee kun je gratis starten met een beperkt aantal geplande berichten op je sociale media kanalen. Een ander alternatief hiervoor is Social Oomph.
#12 Screen capture Het kan soms handig zijn om een proces op je computerscherm op te nemen bijvoorbeeld als tutorial in het gebruik van je softwarepakket of je website. Hiermee kunnen andere gebruikers zien hoe je een een proces uitvoert. Een gratis programma hiervoor is bijvoorbeeld Open Broadcaster Software (OBS).
#13 Icoontjes in je eigen huisstijl Met Iconion verander je iconen in je eigen huisstijl. Dat kan heel handig zijn voor je eigen website of het nu gaat om de facebook of twitter iconen daarop.
#14 Gratis website Er zijn verschillende online tools om een eigen gratis website aan te maken. JouwWeb is een Nederlands alternatief hierin waarmee je gratis een website kunt creëren.
#15 Gratis webshop Met JouwWeb kun je ook een gratis webshop aanmaken maar een alternatief hiervoor is Simple Site. Voeg producten, omschrijvingen en betaalwijzes hier heel simpel mee toe.
Comments